Het juiste karperlood is erg belangrijk voor een effectieve werking van je rig. Hieronder vind je veel verschillende modellen inline lood en wartellood voor het vissen op karper. Ook vind je hier loodhagels om je dobber uit te loden. Kies je vislood in diverse vormen, kleuren en gewichten!
Lood voor het karpervissen
Bij het karpervissen kun je niet zonder lood. Vooral bij het statische vissen met het zogenaamde vastlood systeem. Je moet hierbij een lood kiezen dat zwaar genoeg is om te zorgen dat de haak goed in de karperbek prikt. Maar welk lood kun je nu het beste kiezen?
Wat is het beste karperlood?
Welk lood je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van veel dingen. Moet je bijvoorbeeld ver inwerpen? Staat er veel stroming? Hoe hard is de bodem en welke kleur heeft die? Door al die keuzes zie je soms al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom vind je hieronder informatie over de belangrijkste lood types.
Inline of wartel lood?
Wartellood of swivel lood wordt het vaakst gebruikt bij het karpervissen. Het voordeel is dat je het makkelijk kunt verwisselen als je met een leadclip vist. Het is ook een heel veilig systeem voor de karper. Het nadeel van wartelood is echter dat je onderlijn er nog wel eens omheen draait tijdens de inworp. Je rig ligt dan hopeloos in de knoop waardoor je zonder dat je het weet helemaal voor niets zit te vissen.
Vis je met een soepele karper onderlijn en ben je bang die in de knoop te gooien? Dan biedt inline karperlood uitkomst. Doordat je hoofdlijn door het inline lood heen loopt kan je onderlijn niet zo snel in de war raken met het lood. Bovendien is de inhaking vaak ook veel agressiever. Dit komt doordat er minder speling op zit (het lood heeft geen wartel) en doordat de karper je lood bij het zwaarste gedeelte optilt (bij het meeste wartellood is dit juist het lichtste gedeelte).
Een voorwaarde voor inline lood is wel dat de bodem hard genoeg is. In zachte bodems zakt namelijk niet alleen je lood in de modder weg, maar trekt deze ook je rig mee. Je moet dan of een extra lange onderlijn gebruiken of gewoon voor een lood met wartel kiezen.
De vorm van het lood
Welke stek je bevist of op welke afstand je moet in werpen bepaalt vooral voor welke loodvorm je moet kiezen. Op water met een harde bodem, een schuin talud of stroming kun je het beste voor plat lood kiezen (ook wel flat pear lood genoemd). Dit blijft goed liggen en heeft uitstekende inhaking eigenschappen. Doordat de karper het volle gewicht van het lood krijgt zal de haak namelijk sneller en beter inhaken.
Als de stroming erg hard is, bijvoorbeeld op de grote rivieren, dan kun je ook kiezen voor plat lood met noppen. Vaak wordt dit (Big) Grippa lood of Gripper lood genoemd. Door de uitstekende delen blijft dit lood ook in de stroming of bij de zuigkracht van voorbijvarende schepen goed liggen.
Als je ver moet gooien naar je voerstek kun je het beste voor langwerpig lood kiezen (vaak wordt dit Distance lood genoemd). Uiteraard zijn er ook allerlei tussenvormen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een langwerpig lood met afgeplatte zijkanten en zelfs vierkant lood. Hierdoor kun je altijd wel een loodtype vinden dat goed bij je stek en de aanpak past.
Hoe zwaar moet je karperlood zijn?
Als je een mooi lood hebt gevonden dat een goede vorm heeft en een passende kleur moet je ook nog eens het juiste gewicht kiezen. Meestal wordt er gekozen voor een gewicht tussen de 60 en 100 gram. Maar je kunt natuurlijk ook lichter gaan (bijvoorbeeld 40 gram) of juist extreem zwaar tot wel meer dan 200 gram. Maar hoe zwaar moet je lood nu eigenlijk zijn?
Dit hangt van een aantal factoren af, allereerst van de bodem. Bij een zachte bodem zal je lood vaak een stuk in de modder schieten na het inwerpen. Je hoeft dan niet zo'n zwaar lood te kiezen. De weerstand is dan namelijk automatisch groter als de karper zich zelf haakt, omdat het lood stevig vast zit in de blubber bodem. Een loodje van 40 gram kan dan al zwaar genoeg zijn om een karper te haken. Let op: dit geldt natuurlijk niet als je je lijnen uitvaart met bijvoorbeeld een voerboot, dan kun je beter zwaar lood gebruiken net zoals op harde bodems!
Daarnaast speelt ook de werpafstand een rol. Als je ver moet ingooien is het gewicht namelijk erg belangrijk. Welk gewicht het meest geschikt is om ver te gooien hangt af van de testcurve van je hengel. Dit kun je het beste uitproberen om te bepalen welk loodgewicht voor jou het lekkerste gooit, in de meeste gevallen gooit een lood van ongeveer 80-90 gram het beste.
Welk gewicht je uiteindelijk moet kiezen is altijd lastig te zeggen. Over het algemeen heb je bij veel stroming en harde bodems zwaarder lood nodig. Ook bij grote en dikke karperhaken is vaak zwaarder lood nodig om de haak goed te laten prikken. Op korte afstanden, stilstaand water en bij kleine haken kun je vaak met licht vislood ook prima af. De kunst is uiteindelijk om een lood te kiezen dat zwaar genoeg is om te blijven liggen in de eventuele stroming en om de karper te haken.
Maar ga niet zwaarder dan nodig is, want bij zwaarder lood verspeel je vaak weer meer vissen tijdens de dril als de karper gaat kopschudden...
Tip: vis je op dressuurwater waar veel gevist wordt? Dan kun je er wel van uitgaan dat de meeste karpervissers met een karperlood van ongeveer 70-90 gram vissen. Soms kun je dan met een heel licht loodje of juist extreem zwaar lood de dressuur doorbreken en goede vangsten boeken. Succes met het kiezen van het juiste lood!