Twee gratis vissengids apps voor de iPhone

Twee gratis vissengids applicaties voor iPhone

Vraag jij je ook wel eens af wat voor vis je nu precies heeft gevangen? En wil je meer informatie over deze vissoort opzoeken zoals de maximale lengte en andere kenmerken? Hiervoor zijn diverse applicaties uitgebracht voor gebruik op de iPhone, waaronder de gratis Vissengids app van Sportvisserij Nederland.

Tijdens het karpervissen gebeurt het regelmatig dat je andere bijvangsten doet. Denk bijvoorbeeld aan witvissoorten als brasem, zeelt en voorn, maar ook snoeken vergrijpen zich wel eens aan een boilie. En veel karpervissers gooien regelmatig een extra hengel uit om wat actie van witvis te krijgen, of schakelen in de winter over op het vissen op roofvis. Van de karper weet je waarschijnlijk al alles af, maar hoe zit het nu precies met al die andere vissoorten?

Gelukkig is hier een heel mooie oplossing voor als je een iPhone heeft! Er zijn namelijk speciale applicaties uitgebracht waarmee je eenvoudig vissen op kunt zoeken om hier meer informatie over te weten te komen. Zo heb je alle informatie gelijk bij de hand op je mobiele telefoon! Hieronder worden twee gratis apps besproken: Vissengids en Zoetwatervissen van Nederland.


Vissengids

De Vissengids is een gratis applicatie van Sportvisserij Nederland. Hierin staan overzichtelijk alle Nederlandse vissen, totaal zijn dit maar liefst 170 verschillende soorten. De verschillende vissoorten staan netjes gesorteerd op alfabetische volgorde, en zijn voorzien van een duidelijke afbeelding en de wetenschappelijke naam in het Latijn. Daarnaast kun je ook eenvoudig een vissoort opzoeken op basis van de familie of een zoekwoord.

VissengidsAls je vervolgens op een vissoort drukt krijg je een hele reeks gegevens te zien. Zo zie je onder andere waaraan je de vis kunt herkennen, de leefwijze, verspreiding, voedsel, gesloten tijden, afmetingen en records. Daarnaast zijn alle Nederlandse vissen voorzien van duidelijke foto’s in een hoge resolutie, zodat er geen twijfel meer mogelijk is welke onbekende vissoort je hebt gevangen.

Verder is de applicatie ook voorzien van een handige determinatiesleutel. Met deze module kun je snel en eenvoudig opzoeken welke vis je heeft gevangen door in te voeren of je de vis in zout of zoet water heeft gevangen, de vis wel of geen schubben heeft enzovoorts. De Vissengids geeft je vervolgens uitsluitsel of het nu een brasem of kolblei, een roofblei of alver, of een gul of wijting is. Zo check je direct aan de waterkant welke vis het precies is!

Download hier de gratis Vissengids applicatie!


Zoetwatervissen van Nederland

Zoetwatervissen van NederlandEen alternatief voor de Vissengids is de applicatie Zoetwatervissen van Nederland. Deze app is eveneens gratis, en is een soort veldgids van het EU-project ‘KeyToNature’, dat als doel heeft om informatie over flora en fauna snel en makkelijk toegankelijk te maken. Er zijn daarom ook andere gidsen beschikbaar over bijvoorbeeld vlinders, vogels, reptielen en amfibieën voor de natuurliefhebber. Wellicht ook interessant als je de omgeving eens wat beter wilt leren kennen terwijl je op een aanbeet wacht?

De digitale gids bevat uitgebreide informatie over 73 verschillende zoetwater vissoorten. Je vindt hiermee onder andere gegevens over het uiterlijk, de voortplanting, leefwijze en verspreiding d.m.v. verspreidingskaarten. Alle vissoorten zijn ook voorzien van duidelijke foto´s en/of tekeningen.

U kunt de verschillende soorten opzoeken in de alfabetische lijst met vissoorten of met behulp van de zoekfunctie. Daarnaast beschikt ook deze applicatie over een determinatiemodule om makkelijk te achterhalen welke vissoort je precies heeft gevangen. Als extraatje kun je je eigen waarnemingen ook direct doorgeven aan Waarneming.nl of Telmee.nl.

    22-12-2011 00:00