Hoe maak je een Chod rig?

Handleiding voor het maken van een Chod rig

De Chod Rig is een unieke rig die erg populair is onder karpervissers. Het is namelijk een erg effectieve rig waarmee zelfs de meest voorzichtige en schuwe vissen worden gevangen. Omdat wij regelmatig vragen krijgen over hoe je nu precies een goede Chod rig maakt volgt hieronder een korte handleiding met duidelijke foto’s.


De voordelen van een Chod rig

Zoals gezegd werkt de Chod rig vooral goed op dressuurwater met voorzichtig azende karpers. Het aas ligt namelijk ver weg van bijvoorbeeld het lood (dit kan variëren van 20 tot zelfs 100 cm) waardoor de karper dit niet snel zal opmerken. Omdat je de rig knoopt van fluoro carbon is hij bovendien onzichtbaar voor de karpers.

De onderlijn is erg kort waardoor de karper snel geprikt wordt en de haak nagenoeg niet meer kan uitspugen. Dit wordt nog versterkt door het feit dat de druk van twee kanten komt, zowel van de hoofdlijn aan de ene kant als van het lood aan de andere kant. Ook door kopschudden kan de karper zich hierdoor niet ontdoen van de haak.

Daarnaast gooi je deze onderlijn niet zo snel in de knoop bij het inwerpen. En tot slot is de Chod rig ook erg geschikt voor stekken met veel wier en ander vuil op de bodem of water met een erg zachte bodem. Je aas zal namelijk niet in de blubber of in het wier op de bodem worden getrokken, alleen het lood zakt hier in weg.

Tenslotte is het wellicht nog goed om op te merken dat je voor een goed resultaat de Chod rig wel altijd met een pop-up boilie moet vissen!


Chod rig maken

Voor het maken van de Chod rig wordt in deze handleiding gebruik gemaakt van onderlijnmateriaal van PB Products, omdat dit een goed merk is met uitstekende kwaliteit producten. Uiteraard kun je hiervoor ook gelijkwaardige producten gebruiken van alternatieve merken.

Chod rig maken - stap 1

1. Pak een Chod haak en steek het Ghost Butterfly (fluoro carbon materiaal) door het haakoog.


Chod rig maken - stap 2


2. Zoals je ziet staat het oog van deze haak naar achteren gericht, hierdoor zal hij nog sneller en agressiever inhaken wat erg belangrijk is voor een goede Chod rig. Verder valt op dat het haakoog wat groter is dan gemiddeld, zodat je makkelijker de dikkere en stijvere lijnen kunt gebruiken.


Chod rig maken - stap 3

3. Knoop de haak aan de lijn vast met de bekende ‘No-knot’ knoop net als bij een normale onderlijn. Hiervoor draai je de lijn een ongeveer 5 keer strak om de haaksteel naar beneden.


Chod rig maken - stap 4

4. Zorg er voor dat de knoop goed strak zit en trek hem aan allebei de kanten nog even stevig aan.


Chod rig maken - stap 5

5. Pak een rig ring en zet deze op het uitstekende stukje lijn (de ‘hair’) achter de haak.


Chod rig maken - stap 6

6. Stop vervolgens het uitstekende stukje lijn (de ‘hair’) weer terug door het haakoog. Let op dat je de lijn er vanaf de achterkant in stopt en dat hij er aan de voorkant uitkomt!.


Chod rig maken - stap 7

7. Maak de lus (D-rig) op de gewenste grootte, houdt hem goed beet en knip de rest van de lijn (de ‘hair’) af waarbij je nog een klein stukje laat uitsteken aan de voorkant.


Chod rig maken - stap 8

8. Het stukje lijn dat nog uitsteekt aan de voorkant moet je nu smelten. Hiervoor kun je eenvoudig een aansteker gebruiken (liefst met een kleine vlam). Pas wel goed op dat je niet de lijn aan de andere kant aanraakt, maar alleen het stukje dat je moet smelten!


Chod rig maken - stap 8

9. Door het stukje lijn met een aansteker te verhitten wordt de lijn gesmolten tot een dik uiteinde. Deze functioneert gelijk als ‘stopper’ zodat de lijn goed blijft zitten en niet terug kan schieten door het haakoog.


Chod rig maken - stap 8

10. Vervolgens kun je de pop-up boilie of een ander drijvend aas op de rig ring plaatsen. Doordat de haak op de onderlijn nu in de goede stand staat zal hij direct inhaken als de karper je aas in zijn bek neemt.


Wat heb je nodig voor een Chod rig?

Wij hebben in de handleiding voor deze Chod rig de volgende onderlijnmaterialen gebruikt van PB Products:

- Chod Hooks
- Ghost Butterfly
- Rig Rings
- Big Eye Swivels

    05-05-2014 00:00