Natuurlijk aas

Karpers eten vooral natuurlijk aas dat in het water voorkomt. Bekende voorbeelden hiervan zijn mosselen, slakken en muggenlarven. Deze diertjes bevatten namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen voor de karper. Karpers hebben geen argwaan voor natuurlijk aas waardoor je de dressuur kan doorbreken als je hiermee gaat vissen!


Natuurlijk karperaas

Op het gebied van aas is er ontzettend veel keuze. De bekendste aassoorten zijn boilies, pellets, tijgernoten, maïs, hennep en andere partikels. Daarnaast is er ook ontzettend veel imitatie aas verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen. Tegenwoordig wordt natuurlijk karperaas echter vaak vergeten. Dit is een gemiste kans. Vooral in de zomer is de karper soms helemaal gefixeerd op natuurlijk aas. En ook op dressuur wateren kan natuurlijk aas voor goede vangsten zorgen!
 

Waarom natuurlijke aassoorten?

Meestal vissen we met boilies, pellets of partikels op karper. Dit is ook enorm effectief, vooral de boilie heeft voor een heuse revolutie gezorgd binnen het karpervissen. Hiermee kun je namelijk heel gericht een voercampagne opzetten voor het vissen op karper. Maar oorspronkelijk komen al deze aassoorten natuurlijk helemaal niet voor in de leefomgeving van de karper. Karpers leven juist van natuurlijk aas zoals mossels, slakjes, wormen, kreeftjes, larven enzovoorts.
 

Dressuur doorbreken

Er zit ook een groot nadeel aan al die aassoorten die we geïntroduceerd hebben bij het vissen op karper. Karpers gaan dit onnatuurlijke aas zoals boilies als een gevaar zien. Vooral als er veel gevist wordt en de karpers al een aantal keer gevangen zijn is er al snel sprake van dressuur. Ze zullen hierdoor voorzichtiger gaan azen. Sommige karpers schakelen zelfs helemaal over op natuurlijk aas en laten die rode en gele balletjes veilig links liggen. Door met natuurlijk aas te vissen kun je deze dressuur weer doorbreken.